Студентска уметничка пролет - Europe House

16 Апр

BACK

Студентска уметничка пролет

Студентска уметничка пролет
Прослава на енергијата и младешката моќ преку универзалниот јазик на уметноста. Во периодот од 11 до 26 април ќе ја истражиме богатата таписерија на музиката, литературата, филмот..преку студентскиот креативен дух.
Овој интердисциплинарен пристап и спој на различни уметнички факултети ќе ги претстави многуте облици на уметничката форма. За прв пат креираме патување низ институциите во кое студентите и професорите ќе ни ги доближат видовите на уметничко творештво на интегриран начин. Да се препуштиме на убавината, сетилата и емоциите на уметноста како главен двигател која не познава граници и да го доживееме креативниот студентски импулс.
Придружете ни се да ги обликуваме и збогатиме нашите перспективи во овие пролетни денови:
*11/04 (13:00ч)
Предавање на проф. д-р Ристо Солунчев „Уметничкото дело како празник“ (Сала за седници – ФлФ)
*13/04 (19:00ч)
Отворање на изложба со дела на студенти од Факултетот за ликовни уметности (ФЛУ) + Звучна инсталација на студентите од Факултетот за музичка уметност (Сули ан – ФЛУ)
*15/04
(14:00ч) Предавање на Јулијана Деспотоска
„Музикотерапија“ (Сала за седници – ФлФ)
(17:00ч) Предавање на проф. д-р Вангел Ноневски „Ремикс култура/уметност и нови медиуми” (Концертна сала на ФМУ)
(15:00ч) Предавање на проф. д-р Мира Беќар „Музичките жанрови и општествените класи“ (Галерија ФЛУ)
*18/04 (14:00ч)
Отворање на инсталацијата „Скриени дела и спомени – откривање“ на студентите од Факултетот за ликовни уметности (Aула ФлФ)
*19/04
(20:00ч) Концерт на студентите од Факултетот за музичка уметност (Академска сцена ФДУ)
(21:30ч) „Требаше да имаме текст“ – испит по предметот Актерска игра 4 на студентите на отсекот Драмски актери во класата на проф. д р Сузана Киранџиска и вон. проф. д-р. Кристина Леловац (Академска сцена ФДУ)
(22:30ч) ДЏ сет на Јован Вуковиќ #SupportLocalArtists (Бифе на ФДУ)
*23/04 Прослава на Светскиот ден на книгата и на авторското право
(18:00ч) Предавање за Шекспир на Н.Е. Дејвид Гир, шеф на Делегацијата на ЕУ (Aула ФлФ)
(19:00ч) Предавање за Сервантес на Н.Е. Хозе Луис Лозано Гарсија, амбасадор на Кралството Шпанија (Aула ФлФ)
*25/04 (20:00ч)
Кино на отворено
„Тага“, режија: Тина Величковиќ
„Лена и Владимир“, режија: Игор Алексов (Технички кампус – УКИМ)
*26/04
(14:00ч) Предавање на д-р Гоце Наумов „Стратиграфија на музиката: предисториски основи на ритамот“ (Сала за седници – ФлФ)
(20:00ч) Поетско-музичка вечер по повод Светскиот ден на џезот (Бифе на ФДУ)
Subscribe To our newsletter!