книжевни рецензии Archives - Europe House

Книжевни рецензии и разговори со Читачот – Новогодишни препораки

Рекапитулација на најдобри книжевни дела од Европската книжевна сцена по препорака на наши издавачи и културни работници од книжевната сцена – во новогодишното видео на Читачот за книжевни рецензии со препораки за најдобрите европски наслови.

 

Книжевни рецензии со Читачот: Соларис – Станислав Лем

Станислав Лем (1921-2006) е најпреведуваниот полски писател, сатиричар, философ и футуролог, како и најпреведуваниот автор на научна фантастика од неанглиско говорно подрачје. Тој е меѓу најпознатите писатели и теоретичари на научната фантастика. Добитник е на многу престижни награди и одличија, а бил и почесен доктор на повеќе универзитети во Полска и во светот. Неговите книги се продадени во над 45 милиони примероци. „Соларис“ е едно од најпознатите научнофантастични дела во историјата на светската книжевност.

Subscribe To our newsletter!