#50 Arlinda Baftiu invites WHC Cair Skopje - Europe House

27 Sep

BACK

#50 Arlinda Baftiu invites WHC Cair Skopje

#50 Arlinda Baftiu invites WHC Cair Skopje

#BeActiv

Në episodin e radhës në Podcast i japim fokus sportit dhe jetesës së shëndetshme.  Hendbollistet e Klubit Hendbollistik të Vajzave  “Çair”,  flasin për kulturën sportive, transformimin që ka bërë sporti në jetën e tyre, thyerjen e stereotipeve  ekzistuese për vajzat në sport dhe sukseset e tyre të shumta.

Leonora Rrahmani, sportiste me përvojë 14 vjeçare dhe kapitene e ekipit.

Hana Miftari,  lojtare në WHC Çair dhe në reprezentacionin e Maqedonisë nën moshën 17 vjeçare.

Anisa Sali,  portiere e ekipit të WHC Çair.

WHC Çair është themeluar në vitin 2008 me qëllimin e krijimit të kulturës sportive për vajza në Komunën e Çairit ku sot stërviten mbi 120 anëtarë të grupmoshave të ndryshme. Vajza të 5 nacionaliteteve të ndryshme  luftojnë së bashku për fitoret e klubit në Superligën vendase dhe Kupën Europiane EHF CUP .

(MK)

#BeActive

Во оваа Подкаст епизода, се фокусираме на спортот и здравиот живот. Ракометарките на ЖРК Чаир зборуваат за спортската култура, трансформацијата што спортот го има направено во нивните животи, рушењето на стереотипите кога се во прашање девојките во спортот како и за нивните многубројни успеси.

Леонора Рахмани, спортистка со 14 годишно искуство и капитен на тимот.

Хана Мифтари, играч на ЖРК Чаир и на македонската репрезентација до 17 години.

Аниса Сали, голманка на екипата на ЖРК Чаир.

ЖРК Чаир е основан во 2008 година со цел да создаде спортска култура за девојчињата во општина Чаир каде денес тренираат повеќе од 120 членови од различни возрасни групи. Девојки од 5 различни националности заедно се борат за клупските победи во домашната Супер лига и Европскиот ЕХФ КУП.

Subscribe To our newsletter!