Во одбележје на Горан Стефановски - Europe House

13 Дек

BACK

Во одбележје на Горан Стефановски

Во одбележје на Горан Стефановски

Во одбележје на 70 години од раѓањето на еден од најголемите македонски драматурзи и писатели, Горан Стефановски, одбравме цитат кој го преведовме од македонски на неколку официјални јазици на ЕУ.

Благодарност до Меѓународниот семинар за македонски јазик, литература и култура при Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје.

„Сите живи суштества се раѓаат со инстинкт за преживување. Пајаците, за да преживеат, ткаат мрежи. Луѓето, за да преживеат, ткаат приказни. За нас нема ништо поважно од овие приказни. Тие се сржта на нашиот живот, ’рбетот на нашиот идентитет.“

 

Subscribe To our newsletter!