Галерија Archives - Europe House

ЕУ со Тебе во општинска посета во Гостивар. Поточно, започна со гостиварскиот бурек под сач Burektore SAC Gostivar.

Амбасадорот 🇪🇺 Дејвид Гир и Градоначалникот Арбен Таравари разговараа за предизвиците со кои се соочува општината, а со членовите на општинскиот совет се дискутираше за улогата на локалната власт во процесот на пристапни преговори со ЕУ. Го посетивме и центарот за вакцинација како корисник на 🇪🇺 програмата #EU4Health.

Водич низ скриените градски убавини беше Visar Vishka, а Арлинда Бафтиу придонесе до уште поголема спонтаност во кафе-муабетот со гостиварците, граѓанскиот сектор и Анди Исмаили.

  

Дебата во Резиденцијата на ЕУ (Екологија)

Вчера се одржа четвртата дебата во рамките на изложбата поставена во Резиденцијата на 🇪🇺 „Розеви тигри и златни гуштери и што уште не„. Овој пат, инспирација беа делата на Маја Кировска и биодиверзитетот – колку секој од нас придонесува кон заштита на разновидноста и како економскиот развој влијае врз заштитата на животната средина?

Биодиверзитетот е несомнен дел од Европскиот Зелен договор кој поттикнува на „враќање кон основите„ при соочувањето со предизвиците за биодиверзитетот наметнати од модерниот начин на живеење.

 

 

World Art Day (Suli An)

Во прекрасниот амбиент на Сули Ан, го одбележивме празникот на уметноста токму таму каде младите уметници ја создаваат. #WorldArtDay
На изложбата беа изложени слики, графики, цртежи, инсталации и дигитални дела. Делата беа поставени во дворот на Сули ан, како и на терасата на горниот кат.
Учесници на изложбата: Славчо Павлоски, Благоја Грозданоски, Андриана Милошевска, Ивона Петрова, Лусиана Ампева, Марта Патлиџанковска, Марија Ќурчиева, Ивона Младеновска, Горјана Калевска, Сара Милошевска, Никола Станковски, Валон Идризи, Ванеса Ода, Филип Ристевски, Мартин Калков, Мартин Буровски, Сихана Сејфулаи, Благица Трајкоска, Стефан Божиновски, Марко Печеновиќ, Марија Јаќовска, Теона Милева, Милена Петковска, Михаил Паскоски, Сара Митковска, Габриела Живковска, Теодора Андоноска, Ева Симевска, Елена Стојкова, Симона Трајановиќ, Ангела Манчевска, Ивана Секулоска.
Во рамки на настанот се одржаа и проекции на студентски филмови од студенти на Факултетот за драмски уметности, Факултетот за ликовни уметности, како и Факултетот за дизајн и мултимедија при Американскиот универзитет на Европа – ФОН.
Учесници со свои филмови се: Тина Величковиќ („Филм за Марјан Величковиќ – Мачор“, документарен филм, 2021, 17′ 25″), Розе Симоновска („Автопортрет“, 2021, 5′), Стефан Божиновски („Тука сум“, 2021, 22′ 05″), Ана Андонова („Малечка“, 2020, 14′ 56″). Перформанс „Графичарски експонати“
Дополнително, група студенти од катедрата за графика на Факултетот за ликовни уметности припреми дополнително колективно дело. „Графичарски експонати“ е концептуален перформанс кој го посочува чувството кое го имаат студентите за време на својата работа во печатницата, која како дел од просторот на Сули ан е често посетувано место од љубопитни минувачи. Перформансот ќе трае од 17:00 – 18:30 и ќе биде изведен во и околу печатницата на долниот кат од Сули ан.
Учесници во перформансот „Графичарски експонати“ се: Стефан Божиновски, Милена Петковска, Михаил Паскоски, Габриела Живковска, Ева Симевска, Сара Митковска, Евгенија Трајковска, Теона Милева.

Europe House со средните училишта

Средношколците од Алгоритам го исполнија крајот на работната недела со многу корисни активности:
– Се дружеа со своите врсници од Нови Сад преку програмата на Regional Youth Cooperation Office – RYCO – Superschools
– Ја одржаа последната од серијата работилници за ареозагадувањето заедно со Go Green – Биди Зелен , вклучувајќи ги и пријателите од Србија.
– Поделија садливи картички и рачно изработени органски сапуни кои самите ги изработиле
– Проследија обука за безбедност и спасување во случај на временска непогода од стручниот тим на Црвен Крст
Погледнете ја атмосферата во градскиот парк:

Дамите од Делегација на ЕУ дел од Авицена Женска трка 2022

🏃‍♀️ Дамите од Делегацијата на ЕУ учествуваа во Авицена Женска трка 2022 🙌.
Обединети под слоганот #TeamEurope, со своето учество дадоа поддршка на Украина #StandWithUkraine.
Браво за спортскиот дух на нашите #BraveSouls. You keep our spirits high 🔝❗️

Еко-акција со Панче Арсовски

Разбуди се, не е шега!“

Прво априлска герила акција од СУГС Гимназија „Панче Арсовски“ – Скопје. Во склоп на работилниците со Go Green – Биди Зелен, учениците/ активисти организираа еко акција – чистење и селектирање на отпадот во паркот Гази Баба.

Го обоија ѕидот на училиштето со идејата како сакаат да изгледа нивната животна средина и изработија дрвена куќичка за симболично да го прикажат нашиот дом – каков може да биде.

The second of the debate inspired by the current exhibition “Pink tigers and golden lizards and everything else”

The second of the debates on the European Green Deal inspired by the current exhibition “Pink tigers and golden lizards and everything else” took place at the EU Residence.
The topic of conversation was climate change and what after it, and it was placed in the context of the golden lizards from the work of Velimir Zernovski as part of his edition “After 2015”.

 

Handover of the contribution to the Conference on the Future of Europe

📢 Youth and Civil Society from the Western Balkans present to EU High Representative/Vice-President Josep Borrel the handover of their contribution to the Conference on the Future of Europe.
On the occasion of a visit by High Representative/Vice-President of the European Commission, Josep Borrel .
Throughout the Conference on the Future of Europe (CoFoE), people from the Western Balkans region, in particular civil society representatives, often also involving representatives from EU Member states, organised and engaged in a series of regional debates reflecting on the key issues and offered constructive input and solutions for common challenges that our common continent faces.
This engagement started in Prespa, North Macedonia in July 2021, and on the occasion of the visit of the EU High Representative for Foreign Affairs and Security Policy/Vice-President of the European Commission, Josep Borrell to the region, CSOs representatives, and youth organisations will provide him with a handover of Western Balkan’s contributions to the CoFoE.
The event, through its panel and debate, is to address the current situation and challenges yet project a voice of reason and reflect the regional (WB6) aspiration to join the European Union.
Subscribe To our newsletter!