Гала филмска вечер | Изгубени илузии (Француски институт Скопје) - Europe House

Гала филмска вечер | Изгубени илузии (Француски институт Скопје)

Date and time: December 16, 2022

ГАЛА ФИЛМСКА ВЕЧЕР
„ИЗГУБЕНИ ИЛУЗИИ“
на Гзавие Џаноли (2021)
со Бенжамен Воазен, Сесил де Франс, Венсан Лакост

Екранизација на славниот роман на Оноре де Балзак

Овој одличен филм на Гзавие Џаноли доби 7 Цезари за 2022 од кои и Цезар за најдобар филм

Ве молиме да резервирате бесплатни билети во Францускиот институт во Скопје на следната мејл адреса: culture@ifs.mk

Со превод на македонски јазик

Критики:

„Приказ на темната страна на Балзаковата фреска, но и на потеклото на денешните капиталистички општества.“ Телерама
„Колку верен на оригиналното дело, толку свој и современ.“ Л’Обс
„Гзавие Џаноли одлично одговара на предизвикот: да го исчисти правот од Oноре без младешки претерувања, но и да го прилагоди Балзак на филм без да му ја продаде душата.“ Пари-Мач

Повеќе за настанот >>

Subscribe To our newsletter!